*המאמר נכתב בלשון זכר, אך הוא מתייחס לשני המינים
טיפול פסיכולוגי, אימון, טיפולי CBT או NLP, מה שבטוח הוא שמגוון המטפלים והגישות הטיפוליות הוא רחב ביותר. ישנם אנשים שכבר עברו טיפול משמעותי, אך עדין מרגישים שהתהליך טרם הושלם. לעיתים אנשים אלה עשויים להרגיש שהם 'שבעים' כתוצאה מעבודה עם מספר מטפלים או כאשר הטיפול שעברו היה ארוך ומתיש. ישנם אחרים שעדין חוששים לגשת לטיפול שמא הדבר עלול להעיד על חוסר היכולת שלהם להתמודד לבד עם בעיותיהם.
אם כך, אולי עדיף לוותר?
הבחירה לגשת לטיפול אינה החלטה פשוטה. היא דורשת אומץ ובשלות והיא ראויה להערכה. כיום כבר רווחת יותר ויותר ההבנה שאנשי המקצוע נמצאים כאן כדי לעזור לנו להתגבר על מכשולים בדרך, להרחיב את נקודת המבט, להשתחרר מרגשות וזיכרונות מעכבים מהעבר ולחיות חיים של מימוש והגשמה.
אז בין שכבר החלטתם שהגיע הזמן לגשת לטיפול, ובין שאתם שוקלים זאת ברצינות ,לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם בבואכם לבחור את המטפל המתאים ביותר עבורכם:
1. הכימיה הראשונית והחיבור עם המטפל
טיפול הינו תהליך מסקרן, אשר לעתים מזמן התמודדות עם אתגרים רגשיים וזיכרונות מורכבים מהעבר. לפיכך, חשוב שתרגישו שאתם יכולים לסמוך על המטפל שאיתו אתם יוצאים לדרך. אחד הממצאים העקביים ביותר שעלה במחקרים הינו כי איכות הקשר הטיפולי שמתפתח בין המטפל למטופל הינו המנבא החזק ביותר לתוצאות הטיפול, ללא תלות בגישה הטיפולית שבה התמחה המטפל.
חשוב שתרגישו בטוחים, בוטחים ונינוחים עם המטפל שבחרתם. לכן, כאשר פונים למטפל פוטנציאלי, הקדישו זמן לנהל עמו שיחת טלפון על מנת לגבש התרשמות ראשונית מן האדם ולפתח אינטואיציה, גם אם חלקית, לבחינת מידת ההתאמה והכימיה בינכם.
2. תחום התמחות
שאלה קריטית שעלינו לשאול את עצמנו היא – האם הניסיון של המטפל רלוונטי עבורי? רצוי לוודא שהמטפל מכיר ומבין את הבעיה והקושי שהביאו אותנו לפנות לטיפול ושהוא אכן יודע לתת להם את המענה הדרוש. חשוב לבדוק את הגישה, הדרכים והכלים בהם הוא משתמש ולברר באילו צורות טיפול הוכשר, היכן למד את מיומנויותיו, והאם נהנה באופן אישי מתוצאות הטיפול שהוא מציע לכם.
3. משך זמן הטיפול
האם אתם מחפשים טיפול לטווח ארוך או טיפול ממוקד וקצר? מטפלים בגישות שונות יוכלו להגיד לכם מראש האם הם מטפלים בגישה המתאימה לטיפולים ארוכי טווח (כמו טיפול פסיכודינמי למשל), או בגישות המאופיינות יותר בטיפולים קצרי מועד (כמו CBT או NLP למשל).
מרכיב נוסף הוא אורכו של כל אחד מהמפגשים. מטפלים שונים יציעו זמני טיפול שונים של 50 דקות, שעה ואפילו שעה וחצי בהתאם לגישה אותה למדו ולניסיונם האישי והמקצועי.
4. מיקום גיאוגרפי
כיום, על אף שניתן לקיים את הטיפול גם באופן מקוון, רבים מהמטופלים עדין יעדיפו לקיים דווקא את המפגש פנים אל פנים בקליניקה. שאלו את עצמכם- האם חשוב לי שהקליניקה תהיה קרובה למקום מגוריי? גם אם תשובתכם שלילית- חשוב שתוודאו שאתם יכולים להתחייב בפני עצמכם שהמרחק לא יפגע ביכולתכם להתמיד בתהליך הטיפולי שלכם.
5. מין המטפל/ת
האם מינו של המטפל חשוב לכם? יש לא מעט אנשים שיודעים מראש שירגישו בנוח דווקא עם מטפל ממין מסוים, בין אם זהה למינם ובין אם מהמין השני. זוהי בחירה לגיטימית והיא כבר דרך לנפות חלק מהמטפלים שאולי פחות יתאימו לכם. עם זאת, חשוב לשמור על ראש פתוח ולבדוק גם מטפלים מהמין השני. לאחר שעשיתם זאת- לכו עם האינטואיציה שלכם. לעיתים דווקא בחירת מטפל בעל מאפיינים שונים משלכם עשויה לסייע לכם יותר בתהליך הטיפולי.
6. עלות הפגישה
עלות הטיפול יכולה להשתנות באופן משמעותי בהתאם למיקומו של המטפל, מומחיותו, ניסיונו, סוג הטיפול וקריטריונים נוספים. קבלו מידע בנוגע לתשלום כדי להבין האם המחיר מתאים לכם, אך אל תתנו לקושי הכספי להוות מכשול לתהליך הטיפולי עצמו ,ובמידת הצורך העלו קושי זה מול המטפל. בנוסף, חשוב לבדוק האם התשלום מתבצע עבור כל פגישה בנפרד או עבור התהליך כמכלול.
אז איך נדע בוודאות שבחרנו את המטפל ה"נכון"?
כמו בכל תחום בחיים, חשוב להדגיש כי אין שיטה אחת או מטפל אחד שמתאימים לכולם. אני ממליץ להקשיב לאינטואיציה ולתחושת הבטן. לרוב, כבר בשיחת הטלפון או בפגישה הראשונה נוכל לקבל אינדיקציה ראשונית לגבי פוטנציאל החיבור והקשר הטיפולי. אלו כאמור, מהווים מימד קריטי להצלחת הטיפול. אם אתם לא מרגישים חיבור ותחושת נוחות, אל תישארו בטיפול בכוח ואל תלכו נגד תחושת הבטן שלכם. והכי חשוב- אל תפסיקו לנסות, גם אם ניסיתם לגשת ל2 מטפלים, וזה לא עבד, המשיכו עד שתמצאו את האחד/ת.
טיפול הוא מסע, ומציאת המטפל המתאים עשויה להיות תהליך. עם סבלנות והתמדה, תוכלו למצוא את המטפל שילווה אתכם להשיג את מטרותיכם ולחיות חיים מלאי הגשמה כמו שתמיד רציתם. אני סבור ובטוח שהמטפל הנכון עבורכם נמצא במרחק נגיעה מכם – "המורה מגיע כשהתלמיד מוכן".