לא משנה אם אתם נמצאים בבית, הולכים ברחוב, יושבים בקולנוע או אפילו באמצע טיול בחו"ל, זה מגיע בבום! ולא – זה לא אומר שהשתגעתם. המדריך הקצר להתקף חרדה.
התקפי חרדה (הנקראים גם "התקפי פאניקה") הם התקפים שמופיעים ללא סיבה ברורה, ובמסגרתם עלולים לחוש חרדה או פחד גדול, לרוב עם תחושות גופניות של דפיקות לב מהירות, נשימה מהירה ושטחית, הזעה, תחושת חום וסחרחורת, עילפון, צורך לרוץ לשירותים. לעיתים מופיעים גם תסמינים נוספים כמו כאבים בחזה, בחילה, יובש בפה, גוש בגרון, רעד ועקצוץ לא נעים.
כאשר אנשים פוחדים מהתקף פאניקה נוסף, הם מצמצמים את פעילותם, ובכך מפתחים הפרעת פאניקה.
מובן בהחלט שהם אינם רוצים לעבור חוויה כזאת שוב. התקפי פאניקה מפחידים וכואבים. אולם כפי שאפרט בהמשך, הם אינם קטלניים. ניתן לשלוט בגורמים רבים שיקטינו את תדירות ההתקפים ויקצרו אותם, ולעיתים אף יעלימו אותם לחלוטין.
הפוטנציאל של התקף חרדה להופיע במפתיע, בכל מקום וזמן ואפילו בלי שום טריגר, מוביל לפחד תמידי שהולך מחריף ומקצין שמא התקף החרדה יגיע שוב. התחושה במהלך התקף חרדה מאוד מפחידה, ועלולה להיות מלווה בפחד ממוות ("אני מרגישה שאני הולכת למות"), משיגעון ("מה קורה לי? אני משתגע?"), מחנק או מהתעלפות ("אין לי אוויר!") ואף בחשש (לא מציאותי, אגב) מהתקף לב בגלל הדופק המהיר המורגש בעוצמה.
למרות התסמינים האלה, שאכן מפחיד לחוות אותם, אם אכן מדובר בהתקף חרדה ולא במצב רפואי אחר – המצב איננו מסוכן, ויש לו טיפול .
כמה זמן נמשך התקף חרדה?
התקף חרדה ממוצע, מתחילתו ועד לשיא עוצמתו, נמשך לרוב בין שתיים לחמש דקות. בפרק זמן זה ההתקף מגיע ל'שיא' שאחריו נותרת תחושה לא נוחה, אם כי לרוב ללא תסמינים בולטים.
התקף חרדה הוא, למעשה, מקרה של "אזעקת שווא" של מערכת ההתרעה המצויה בגוף שלנו זה עשרות אלפי שנים. מערכת זו עתיקה מאוד ומופעלת כשיש חשש לסכנה המאיימת על האדם (וכאשר יש סיבה אמיתית לפחד ולנקוט בצעדים הנדרשים).
התסמינים הגופניים שתוארו למעלה הם למעשה הדרך של הגוף להכין את עצמו לקראת התמודדות עם איום באופן של "לחימה או בריחה". מערכת זו של "הפעלת הפחד" כנגד מה שנתפס כאיום היא עתיקת יומין, היא חשובה ביותר להישרדות שלנו כבני אדם ולכן היא רגישה מאוד.
אז מה – היא פועלת גם "סתם"?
לפעמים כן. ומסיבות שונות. כמו מערכת אזעקה ברכב, שאמורה להתריע מפני פריצה ומופעלת לעתים רק ממשב רוח חזק או חתול שובב, גם מערכת הפחד בגוף שלנו יכולה להיות מופעלת ללא סיבה ממשית. אזעקת שווא זו, הינה למעשה התקף חרדה. ידוע, למשל, כי בתקופות של מתח ולחץ יש סיכוי גבוה יותר להתרחשותו של התקף חרדה, ויש אנשים שהם רגישים מאוד לפיתוח התקפים כאלה.
מהי הפרעת חרדה, וכיצד היא מתפתחת?
כאשר אנשים המתמודדים עם התקפי חרדה אינם ניגשים לטיפול, עלולים התקפים אלה להתפתח לכדי הפרעת חרדה. הפרעת חרדה מתפתחת כאשר אנחנו מנסים להבין "למה זה קרה לנו" ומוצאים הסברים שעלולים להיות שגויים וקשורים להתנהגות שביצענו הן לפני ההתקף והן בזמן בו חווינו אותו. לדוגמא: "חטפתי התקף חרדה בזמן שנסעתי ברכב, וזה עלול להיות מסוכן כי אאבד שליטה, לכן אני לא אסע יותר לעולם ברכב".
אנשים הסובלים מהתקפי חרדה מנסים להימנע ממצבים, מקומות, אנשים או פעילויות שעלולים לדעתם להביא להתפרצות ההתקף הבא, ובכך גורמים לאורח חיים מגביל, להתפתחותה של התנהגות מניעתית ובהמשך אף להפרעת חרדה.
תסמינים נוספים להפרעת חרדה
לרוב, בהפרעת חרדה, אנחנו הופכים רגישים יתר על המידה לתחושות גופניות שונות ועלולים (ולעתים קרובות אף עושים זאת בפועל), לפרש כל הזעה קטנה כסימן המעיד על התקף מתקרב.
האם אפשר לדעת מה בדיוק גורם להתקפי חרדה או להפרעת חרדה?
לרוב ניתן לברר זאת במסגרת טיפול אישי, וזה אפילו מומלץ. בייחוד אם התקפי החרדה או הפרעת החרדה מפריעים לכם בניהול אורח החיים הרגיל שלכם.
בין שחוויתם התקפי חרדה ובין שאתם מכירים אחרים שמתמודדים עם התקפי חרדה או הפרעת חרדה, דעו שכאשר חשים בהתקף חרדה מתקרב, ניתן להשתמש בטכניקות להרפיה המסוגלות להפחית משמעותית את עוצמתו ולהחזיר את תחושת השליטה העצמית במצב. טכניקות כאלה וטכניקות מצוינות נוספות ניתנות ללמידה וליישום במסגרת טיפול המשלב בין NLP לגישות טיפוליות נוספות.
זכרו, אתם לא לבד במסע הזה. עם התמיכה והמשאבים הנכונים, אתם יכולים להתגבר על החרדה ולחיות חיים מספקים, בטוחים ורגועים הרבה יותר.